Hart

Hart en Ziel maken een belangrijk deel van ons uit. Ze doen heel verschillende dingen en maken ons compleet. Het hart stroomt, kan zelfs overstromen, van liefde, van bewondering, van toewijding, van compassie. Het hart kan ook huilen, een andere vorm van stromen. Wat stroomt heeft een richting. Wat stroomt komt ergens vandaan een gaat ergens naartoe. De stroom van het hart verrijkt, bevloeid en beweent. Hoewel het hart het zelf nooit zo zou noemen, heeft het een doel. Het hart richt zich ergens op. Het hart opent zich ergens voor. In zichzelf is het hart belangeloos. Het opent zich voor dat, wat ergens voor ons ligt, op ons levenspad. Soms gewoon omdat het er is. Zoals een mooie berg of een mens of iets dat een levensopdracht heet. Het hart heeft geen argumenten nodig. Die verzinnen wij erbij als we het gevoel hebben aan iemand uit te moeten uitleggen wanneer we ons hart volgen. Het hart volgen heeft te maken met doen. Met bewegen. Met handelen. Maar ook doen door niet te doen is een manier van handelen. Alsof je even je peddel uit het water haalt en je de stroom een bepaalde afslag laat nemen. De kunst van het voelen van een impuls en je dan even inhouden.

 

Ziel

De ziel is.

De ziel is. De ziel kan uitdijen en soms weer inkrimpen als een ster die nu even wat helderder flonkert en dan weer wat minder zichtbaar is, maar er altijd is. De ziel is de geur, de smaak, de kleur en het timbre van iets of iemand. De ziel pulseert als een supernova. De ziel zendt licht en energie uit. De ziel is eigenlijk nog wel grootser dan het leven. Leven koestert zich in de straling van de ziel. De ziel is iets waar je altijd naar kunt terugkeren. Als naar een thuis. Een zijn. Voel en proef en luister maar eens op hoeveel manieren je deze woorden kunt uitspreken of horen:

Een zijn.

De ziel heeft meer ons, dan dat wij een ziel hebben. En overigens is het woord ‘hebben’ niet zo’n passend woord als het over ziel gaat. De ziel is. De ziel is niet zo geïnteresseerd in hebben. De ziel houdt ons verbonden met wie we in wezen zijn. 

 

Doen en zijn

Het hart gaat meer over doen. De ziel gaat meer over zijn. In sommige delen van ons leven zijn we meer in de modus van doen. En in andere delen meer in de modus van zijn. Ze zijn er altijd beiden. Soms de ene wat meer op de voorgrond, soms het andere.

 

Kan een gebouw of een huis ook een hart hebben? Tuurlijk! Je kunt zelfs voelen hoe het klopt en waarvoor het klopt. Kan dat huis ook een ziel hebben? Vanzelfsprekend heeft het een ziel, ook al wordt ie soms diep weggestopt of overgeschilderd omdat die onverdraaglijk is.

Onverdraaglijk? Ja, dat komt veel voor. Een groot hart is vaak onverdraaglijk voor anderen. Van heel veel houden of heel diep van iets houden kan bedreigend zijn voor anderen. Ergens niet van houden of zelfs haten is vaak veel acceptabeler voor anderen. Misschien is daarom een inclusieve samenleving boven water iets gewensts, maar onder water bedreigend.

En een diepe of stralende ziel kan ook bedreigend zijn voor anderen. Waardoor? Een diepe of stralende ziel is zowel onschuldig, als een pasgeboren leven, als bereid zich schuldig te maken om te doen wat er te doen staat. Dat ‘beiden in één’ kan anderen onzeker maken.

 

Het hart zegt: We gaan doen!

De ziel zegt: We gaan zijn!

 

Lijf

En het lijf?

Het lijf beslist.

Wie goed luistert, voelt hoe het lijf vaak al in een vroeg stadium beslist heeft. Vanuit een wijsheid die vaak de wijsheid van ons verstand te boven én te voren gaat. Een wijsheid die als het ware de toekomst in pacht heeft, heel gewoontjes en heel bescheiden.

Wel met een kleine voetnoot: het lijf weet ook alle trauma’s uit ons eigen en culturele verleden nog heel goed. En soms wil het ons waarschuwen niet opnieuw in zo’n trauma terecht te komen. Dat is wijsheid over het verleden. Het is goed om beide stemmen van het lijf te kunnen onderscheiden. De stem van de wijsheid vanuit de toekomst en de stem van de wijsheid vanuit het verleden. Beiden in het hier en nu.

 

Het lijf, het hart en de ziel…..

Bondgenoten

In alle betekenissen van het woord

 

Col de Jérôme

Frankrijk

Augustus 2022