‘Het is onze dankbaarheid die ons gelukkig maakt, niet onze plannen’

Bert Hellinger

Vrijdag 6 augustus 2020

Wat een speciale dag! Een soort coming out van een beweging die al lang in de lucht hing, maar nu opeens uitkristalliseert!

Dat kristalliseren begon op 18 juni, minder dan twee maand geleden. Tijdens een bezoek aan het graf van Bert Hellinger. De dag erna voelde het zich in me: ‘Du musst weiter’.

Daarna was het tien dagen ontwrichting en kon ik zelfs niet werken. Nou ja, wel werken, maar niet zoals gebruikelijk. Het voelde letterlijk als naar een zwart gat gezogen worden, waarbij je weet dat er aan de andere kant helderheid is, maar niet hoe het er daar uit ziet.

In die tien dagen, samen met Bibi en Barbara, resp echtgenote, vriendin en mede-eigenaren, kristalliseerde de beweging zich verder uit: als goede buren naast elkaar ieder op haar en zijn eigen weg verder.

Op 18 juli volgde de ontrafeling van het Hellinger Instituut en de 20 collega’s. Oh, wat was het pijnlijk om de touwtjes met het Hellinger Instituut en de collega’s letterlijk los te laten.

Oh, wat was het bijzonder om die collega’s hun weg te zien gaan en hen na te kijken.

Wat een prachtige geschenken in velerlei vorm vielen me daar ten deel. Diepe dank aan al die collega’s: Bibi, Barbara, Anton, Siebke, Yvonne, Marion, Marije, Petra, Maaike, Jochen, Mark, Sandra, Mayna, Nine, Alla, Rudolf, Ans, Annie en Lisa

Drie dagen geleden waren Bibi en ik weer bij het graf van Bert. Ik moest wel glimlachen, want wie de biografie van Bert gelezen heeft, weet dat hij ook steeds in hetzelfde tempo als ons nu overkwam, beslissingen nam én uitvoerde.

Ik ben de vrienden die me terzijde stonden, naar me wilden luisteren, me van repliek dienden en soms pijnlijk kritisch waren, enorm dankbaar.

Ik ben Dees van de Hoef diep dankbaar dat ze volledig ingesprongen is als officemanager en ervoor gezorgd heeft dat alle formaliteiten voor het oprichten van een nieuw bedrijf én twee websites binnen twee maand klaar en operationeel zijn. Dank aan Mirjam Strijbosch voor de waanzinnige leuke en creatieve samenwerking bij het vormgeven van die beide websites.

Ik ben benieuwd of en hoe we elkaar weer gaan ontmoeten……

Kobarid, Slovenië

Jan Jacob Stam